SOS Mezen - Velt - Barbara Creemers

1 Wat houdt het project in?

Dit voorjaar onderzoeken Velt en de Vogelbescherming Vlaanderen of er een link is tussen pesticiden (in het bijzonder insecticiden tegen de buxusmot) en de sterfte van jonge mezennestjes. Hiervoor doen we een beroep op burgers: iedereen die een nestje dode mezen vindt, mag / moet ons dat melden.

2 Wat moet ik doen als ik een nestje vind?

Het registreren via www.sosmezen.be én goed bewaren (d.i. in twee plastic zakken in de vriezer). Je leest er alles over op die speciale site.

3 Hoe ziet het met de samenwerking?

We slaan de handen in elkaar met Vogelbescherming Vlaanderen. Zij hebben vorig jaar veel meldingen gekregen van nestjes dode mezen, net als wij. We zijn gelijkwaardige partners en zullen ook samen over dit project communiceren.

4 Komen nestjes gevonden in Nederland ook in aanmerking?

Zeker!

5 Wat gebeurt er met de gevonden nestjes?

We kunnen nu moeilijk inschatten hoeveel nestjes er geregistreerd zullen worden. Als dat er gigantisch veel zijn, kan het zijn dat je bericht krijgt dat jouw nestje er toch niet bij is. Eind juni haalt de Vogelbescherming alle nestjes die onderzocht worden, op. Dat gebeurt met een route die zowel economisch als ecologisch te verantwoorden is, maar wel met een goede geografische spreiding.

6 Wie wordt hoe geïnformeerd?

Het grote moment is 29 maart 2019. Verspreid de boodschap en de link naar de website (www.sosmezen.be) naar iedereen die het horen wil.

7 Wat kan ik doen als ik wil helpen en geen nestje dode mezen vind?

Dit voorjaar is het dus ideaal om de actie SOS mezen aan die nestkastjes te koppelen.

8 - Resultaat

Onze belgische vrienden van Velt hebben 12 september 2019 het resultaat gepubliceerd op hun site.

Een mees - druk aan de slag in een schoon huisje

Koolmees